045 106 3066info@heidiekroos.fiEroon kivuista ja lihasjännityksistä!

Akupunktio

Etusivu / Akupunktio

Mitä se on?

Sana akupunktio muodostuu latinan sanoista ’acus’ = neula ja ’puncture’ = pistää.

Akupunktio eli akupunktuuri on vanha kiinalainen hoitomenetelmä, sitä on harjoitettu Kiinassa jo tuhansia vuosia. Se on vakiinnuttanut asemansa lääketieteellisenä hoitomuotona viimeisen 30 vuoden aikana. Suomessa fysioterapeuttien ja lääkäreiden antama akupunktio perustuu länsimaiseen lääketieteelliseen ajatteluun.

Akupunktion tarkoitus on ärsyttää neuloilla akupunktiopisteissä olevia hermopäätteitä, jolloin elimistöstä saadaan vapautumaan erilaisia välittäjäaineita eli hormoneja, jotka lievittävät kipua, rentouttavat ja lisäävät mielihyvän tunnetta. Akupunktio myös lisää verenvirtausta kudoksissa, minkä seurauksena lihaksisto rentoutuu.

Mihin sitä käytetään?

Fysioterapiassa akupunktiolla hoidetaan tuki- ja liikuntaelinten kiputiloja. Mutta koska akupunktio on kokonaisvaltaista hoitoa, sillä on usein myös positiivisia oheisvaikutuksia, kuten unen laadun paraneminen, vatsan toiminnan paraneminen sekä mielialan kohoaminen.

Akupunktiota voidaan käyttää erillisenä hoitona, mutta useimmiten se yhdistetään muuhun fysioterapiaan. Kivun lievennyttyä pääsemme toteuttamaan nopeammin ja laajemmin yksilöllistä fysioterapiaa, jolloin voimme paneutua kivun varsinaiseen aiheuttajaan.

Kuinka usein?

Hoitokertojen määrä arvioidaan potilaan tilanteen mukaan. Usein 1-2x viikossa ja yhteensä 5-10 kertaa annettu hoito on määrällisesti riittävä. Akuuteissa vaivoissa jo muutama hoitokerta voi antaa avun. Akupunktuurin teho voi kestää tunneista vuosiin. Oireiden helpottumisen jälkeen monet potilaat tarvitsevat vain pari hoitokertaa vuodessa pysyäkseen oireettomana.

Kuka sitä voi tehdä?

Akupunktiota voi antaa ammatillisen akupunktiokoulutuksen suorittanut fysioterapeutti tai lääkäri.

Milloi sitä ei voi antaa?

Akupunktion vasta-aiheita ovat mm. kuume, sydämentahdistin, infektioriskipotilaat, psyykkiset vauriot ja verenvuototauti. Akupunktiota ei saa myöskään antaa alle 8-vuotiaille.
Ota yhteyttä

Lähetä minulle viesti niin olen sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.